Przetwory na zimowe chłody.
Jesień to piękna i kolorowa pora roku obfitująca w wiele darów pochodzących zarówno z pola, ogrodu, sadu, jak i lasu. Jest to czas, kiedy robimy przetwory z owoców i warzyw przygotowując zapasy na zimę. Z tego też powodu sala przedszkolna 4- latków przybrała jesienne barwy. W kąciku przyrodniczym wyeksponowane zostały różnorodne dary jesieni.
W ramach zajęć poświęconych tej kolorowej porze roku dzieci mogły zobaczyć, poczuć, ale też poznać smaki kojarzące się z jesienią. Na naszym stole zagościły pyszne przetwory: dżemy, powidła, kompoty z jabłek, śliwek, gruszek, brzoskwiń itp.
Kropelki dowiedziały się również dlaczego należy się zdrowo odżywiać, ale też co robić, aby nie chorować. Uczyły się jak ważne jest spożywanie owoców i warzyw, a zwłaszcza tych z domowych zapasów. Poznały także w jaki sposób możemy przechowywać owoce i warzywa, by w zimie także korzystać z ich wspaniałego smaku.