KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 23.11.2020r.

ŚNIADANIE: chleb z masłem, polędwica tradycyjna, sałata, ogórek,
kakao, herbata z miodem i cytryną,
(chleb pszenny - specyfikacja u intendenta), masło dobre 82%,polędwica tradycyjna- (specyfikacja u intendenta), sałata, ogórek,  mleko dobre 2%,kakao deco moreno (tłuszcz kakaowy 10-12%, soja, gluten, mleko), herbata lipton torebka, cytryna, cukier,
OBIAD:  zupa jarzynowa,
gulasz wieprzowy z kaszą pęczak,
surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy / woda
(kalafior, brukselka, kapusta biała, kalarepa, fasolka szparagowa,  śmietana 12%, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, łopatka, kasza pęczak, kapusta kiszona, jabłko, olej kujawski, sól fita, pieprz mielony, mieszanka kompotowa ( jabłko, śliwka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka,) cukier,
PODWIECZOREK: ciasto marchewkowe ( wypiek własny), mleko, herbatka z cytryną,
(marchew, mąka pszenna, jaja kl.3, olej kujawski, mleko dobre 2%, cynamon, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, herbata lipton torebka, cytryna, cukier )

WTOREK  24.11.2020r  

ŚNIADANIE: kajzerka z masłem, szynka wiejska, sałata, pomidor,
kawa z mlekiem, herbata z cytryną,
(kajzerka – specyfikacja u intendenta, masło dobre 82%, szynka wiejska- (specyfikacja u intendenta), pomidor,  mleko dobre 2%, kawa zbożowa ( składniki zboża 72% jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy), herbata lipton torebka, cytryna, cukier, )
OBIAD: barszcz ukraiński,
pierogi z serem,
gruszka, kompot wieloowocowy / woda
(kapusta biała, buraki, fasola czerwona, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, jaja kl.3, mąka kukurydziana, mąka pszenna, twaróg półtłusty ale,masło dobre 82%, olej kujawski rzepakowy, gruszka, sól fita, pieprz mielony, mieszanka kompotowa ( jabłko, śliwka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka), cukier
PODWIECZOREK:  chleb z masłem, pasta z makreli, ogórek kiszony,  
herbata z miodem i cytryną,
(chleb pszenny i z ziarnem – specyfikacja u intendenta, masło dobre 82%, makrela wędzona, jaja kl.3, ogórek kiszony, cebulka biała,  herbata lipton torebka, cytryna, cukier, )

ŚRODA 25.11.2020r.  

ŚNIADANIE: kajzerka z masłem, ser żółty, papryka czerwona,
kakao,
herbata z cytryną,
(kajzerka - specyfikacja u intendenta, masło dobre 82%, ser żółty gołda- zawartość tłu. 27% , papryka czerwona,  mleko dobre 2%,kakao deco moreno (tłuszcz kakaowy 10-12%, soja, gluten, mleko)herbata lipton torebka, cytryna, cukier, )
OBIAD: zupa grysikowa,
schabowy, ziemniaki, buraczki, kompot wieloowocowy / woda,
(kasza manna,  pietruszka zielona, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, schab b/k, buraki, ocet 10%,  olej kujawski, sól fita, pieprz mielony, jaja kl.3, bułka tarta, mieszanka kompotowa ( jabłko, śliwka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, cukier),
PODWIECZOREK:
jogurt truskawkowy, chrupki kukurydziane, herbata z cytryną,
(maślanka naturalna, jogurt naturalny, truskawka mrożona, chrupki kukurydziane , herbata lipton torebka, cytryna, cukier)
 
 

CZWARTEK 26.11.2020r

ŚNIADANIE: kajzerka z masłem, parówka z szynki, ogórek,
kawa z mlekiem, herbata z cytryną,
(kajzerka – specyfikacja u intendenta, masło dobre 82%, parówka z szynki- specyfikacja u intendenta, ogórek, mleko dobre 2%,kawa zbożowa ( składniki zboża 72% jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy),mleko), herbata lipton torebka, cytryna, cukier, )
OBIAD: kapuśniak na mięsie,
naleśniki z serem i miodem, jabłko, kompot wieloowocowy / woda,
(kapusta biała, koperek, przecier pomidorowy, łopatka, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, mąka kukurydziana,  jaja kl.3, mleko dobre 2%, twaróg mój ulubiony, miód naturalny, jabłko, sól fita, pieprz mielony, mieszanka kompotowa ( jabłko, śliwka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, cukier),
PODWIECZOREK:  chleb z masłem, jajko na twardo, rzodkiewka, papryka czerwona,   
herbata z cytryną,
(chleb pszenny– specyfikacja u intendenta, masło dobre 82%, , jaja kl.3, rzodkiewka, papryka czerwona,   herbata lipton torebka, cytryna, cukier, )

PIĄTEK 27.11.2020r.

ŚNIADANIE: kajzerka z masłem, drobiowa, sałata, rzodkiewka,  
zacierki na mleku, herbata z miodem i cytryną,
(kajzerka, grahamka - specyfikacja u intendenta), masło dobre 82%,drobiowa- (specyfikacja u intendenta), sałata, rzodkiewka, mleko dobre 2%,zacierki- mąka makaronowa,  herbata lipton torebka, cytryna, cukier,
OBIAD: zupa wiśniowa z makaronem,
ryba miruna w panierce, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego, cebulki i jabłka, kompot wieloowocowy / woda
(wiśnia mrożona, makaron muszelka, śmietana 12%,  jaja kl. 3, bułka tarta,rybamiruna b/skóry,  ziemniaki, olej kujawski rzepakowy, pieprz cytrynowy, sól fita, pieprz mielony, ogórek kiszony, cebula, jabłko, mieszanka kompotowa ( jabłko, śliwka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, cukier),
PODWIECZOREK: kajzerka z masłem, dżem truskawkowy, mleko, herbata z cytryną,
(kajzerka - specyfikacja u intendenta, masło dobre 82%, ser żółty gołda- zawartość tłu. 27% , papryka czerwona, herbata lipton torebka, cytryna, cukier, )
 

 PRZEDSZKOLE ZASTRZEGA SOBIE MOŻLIWOŚĆ  ZMIANY JADŁOSPISU

 14 alergenów występujących w posiłkach:

 1.Zboża zawierające gluten
 2.Skorupiaki i produkty pochodne
 3.Jaja i produkty pochodne
 4.Ryby i produkty pochodne
 5.Orzeszki ziemne (arachidowe)
 6.Soja i produkty pochodne
 7.Mleko i produkty pochodne
 8.Orzechy
 9.Seler i produkty pochodne
10.Gorczyca i produkty pochodne
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne
12.Dwutlenek siarki
13.Łubin i produkty pochodne
14.Mięczaki i produkty pochodne

Alergeny będą wytłuszczone w jadłospisie.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza
( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).