Szaszłykowy zawrót głowy.
O tym jak ważne dla naszego organizmu i zdrowia jest spożywanie owoców wiedzą przedszkolaki z grupy Kropelki. W ramach realizacji innowacji „Zdrowa kuchnia w grupie Kropelek” dzieci 4-letnie przygotowywały samodzielnie szaszłyki z owoców sadu (gruszek, jabłek, śliwek, brzoskwini).
Innowacja ma na celu promowanie zdrowego żywienia, rozwijanie samodzielności dzieci, kształtowanie umiejętności kulinarnych (krojenie, nakłuwanie), a także doskonalenie zmysłów (smaku, węchu, wzroku) i wdrażanie zasad higieny przy przygotowywaniu posiłków.
Dzieci miały bardzo dużo pracy, ponieważ samodzielnie przygotowywały owocową przekąskę. Same kroiły owoce na kawałki, a każdy komponował i nadziewał na patyczki swoje ulubione owoce tworząc pyszne i zdrowe szaszłyki owocowe. Przygotowanie owocowych smakołyków dało dzieciom wiele satysfakcji i radości.