Promyczki robią zdrowe kanapki
W piątek 25 kwietnia Promyczki w ramach podsumowania tematu tygodnia podjęły wyzwanie pod hasłem: „Robimy zdrowe kanapki”.
Najpierw dzieci poznały korzyści wynikające ze spożywania zdrowego jedzenia. Dowiedziały się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe warzywa i owoce. Następnie po starannym umyciu rączek i przygotowaniu stanowisk pracy na stołach zagościły produkty przygotowane przez panie kucharki oraz pojemniczki z ulubionymi produktami dzieci. Nie zabrakło wędliny, sera, pieczywa a także świeżych warzyw takich jak: sałata, rzodkiewki, papryka, pomidor oraz ogórki. Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę.
Okazało się, że dzieci jednak lubią warzywa, a najlepiej smakują im kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Nawet największe niejadki zjadały wszystko z apetytem. Było smacznie, zdrowo, przepysznie i kolorowo.