Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Wycieczka Kropelek do Rolniczo-Pracowniczej Spółdzielni Mleczarskiej w Szczercowie

W piątek 19 kwietnia grupa Promyczków pojechała na wycieczkę do Spółdzielni Mleczarskiej w Szczercowie , podczas której mieliśmy okazję zobaczyć skansen wsi polskiej oraz uczestniczyć w warsztatach z robienia pierogów i twarogu „Klimek”.

Na terenie spółdzielni znajdują się dwie chaty z wyposażeniem i otoczeniem gospodarskim z przełomu XX/ XXI wieku. Dzieci z zainteresowaniem oglądały przedmioty użytku codziennego, które można jeszcze znaleźć w domach naszych babć oraz narzędzia i sprzęty do produkcji masła czy sera, gdyż ludzie w tych czasach byli samowystarczalni- a produkty , które tworzyli były ekologiczne. Kolejnym etapem wycieczki były warsztaty. Dzieci zostały podzielone na dwie grupy ( zamiennie) Jedna wykrawała i lepiła pierogi z farszem serowym, natomiast druga grupa ze skrzepu twarogowego wg. cyklu produkcyjnego wykonała ser „ Klimek”. Oczywiście była degustacja pierogów, które dzieciom bardzo smakowały.

Wróciliśmy bogatsi o nową wiedzę i umiejętności , które przydadzą nam się do realizacji programu „Skąd się biorą produkty ekologiczne?”