Wstęp do projektu
Temat projektu wynikał z zaciekawienia dzieci pochodzeniem tego owocu.
Jesień to okres, w którym owoców jest pod dostatkiem, a jabłko jest tym owocem, który najczęściej jest obecny na polskich stołach. W ramach projektu stworzyliśmy siatkę wiedzy, jaką dzieci posiadają nt jabłka oraz siatkę pytań, na które chciałyby uzyskać odpowiedź w trakcie trwania projektu. Utworzyliśmy także „Kącik jabłka”, który każdego dnia systematycznie bogaciliśmy. Bawiliśmy się jabłkami, jednocześnie zdobywając nowe wiadomości: segregowaliśmy jabłka wg cech, smakowaliśmy, badaliśmy przez dotyk. Poznaliśmy etapy powstania jabłka – układając historyjkę obrazkową „Od pestki do jabłka”, zaglądaliśmy do środka owocu, aby poznać jak jest zbudowane jabłko. Kolejnym krokiem w pogłębianiu wiedzy była wycieczka do sadu w Sulmierzycach, aby zaczerpnąć opinii eksperta. Jednak największym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia kulinarne – robienie soku i pieczenie ciasta.